CHANNA BANKIER |
|
Orgie i det sinnliga och närvarande
"Nu SMÄLLER det för den FELTIDA konsten i MALMÖ!", proklamerar Channa Bankier i sitt utställningsmanifest. Och smäller är just vad det gör inne på Galleri Persson, när neongult krockar med duvblått, orange med lysande lime. Där försiggår ett färgsprakande utan like, en strömmande flod av psykedeliska mönster i korsbefruktning med orientalism och science fiction. Över alltsammans vilar konstnärens eget ansikte, allestädes närvarande, med ömsom uppfordrande, ömsom nedslagen blick, den eviga rebellen eller den bysantinska madonnan.
Här finns det mytiska och det skimrande, lockande organiska mönster som sprungna ur kroppens egna vindlingar. Men även det kitschiga och bokmärkessöta, i form av turkosa ödlor, näpna kattungar, valpar och tapirer. Uppblandat med allt detta hänger närgångna självporträtt där ögonen öppnar sig likt smärtans brunnar.
Kort sagt, det är en sällsam utställning Bankier satt samman med verk från de senaste årens konstskapande framför datorn. Sjuttiotalets aggressiva, politiska måleri har hon lämnat bakom sig, liksom merparten av det erotiska, ångestladdade bildspråk som präglat större delen av hennes konstnärskap. Linjerna är dock desamma, liksom uttryckets intensitet. Det är på lek och på allvar, betvingande lustfyllt men med bråddjup som öppnar sig under ytans förförelsekonster.
Vad handlar det då om? De eviga frågorna: livet och döden, meningen med existensen, kärleken och religionen. Liksom modet att möta sin egen blick. Någonstans i allt detta finns också ett hämningslöst bejakande av människans skaparkraft, en orgie i det sinnliga, närvarande och djärva.
Flertalet konstverk är gjorda som lampor, där datorutskriften plastats och hängts upp med glödlampa bakom. Därmed lyser de, likt kyrkornas glasmålningar, men tekniken och de grälla färgerna tar loven av det alltför sakrala. Närheten till det heliga och dess symboler finns emellertid där. Gång efter gång, i skiftande färgsättning, gestaltar konstnären sig som madonna. I dessa bilder är hon en kvinna och på samma gång alla kvinnor, avpersonifierad och upphöjd, en ikon som i sina anletsdrag bär hela världens sorg. Motpolen är det starka konstnärsegot som i verket "Konstnärens själ" utan att tveka trotsar betraktarens blick, iklädd något så politiskt inkorrekt som en leopardpäls.
En av utställningens mest centrala bilder hänger i stort format ute på gården. Den visar Bankiers egen mor, spröd men med fast blick, i förgrunden av ett stadslandskap. Som i så många av de övriga verken mixas surrealism med futurism, det bubblande undermedvetna med visionär radikalism. Modersansiktet är dock mittpunkten, här fångat med stor ömhet i en personlig och vittfamnande hyllning som inbegriper all världens mödrar.
I "Flytande drottning" är det så åter Bankiers självporträtt som böljar på färgvågorna i en suggestiv komposition som gör rent hus med allt vad avskalad minimalism heter. Det är också dit hon vill komma, med sitt manifest för "feltida konst", som gett namn åt utställningen i dess helhet. Att låta bli att citera vore en synd. Insup uppkäftigheten, håll med eller protestera:
"Jag är MOT tomrummets beskäftighet och dominans De möglande tomrummen .... nej, jag vill ha FULLRUMMET i alla meningar i min konst och i mitt liv så ytterligt FELTIDA på den samtida internationella konstscenen som för min del kan köra upp sina tråkiga tomrum därbak medan vi feltida tänkare och berättare får drunkna i bildernas TÄTHET."
Carolina Söderholm- konstkritiker.
Sydsvenska Dagbladet den 19 mars 20002
|
|
START OM CHANNA BILDER TEXTER KONTAKT |